Ветропоказателят е инструмент, който се използва за идентифициране на посоката на вятъра. Ветропоказателите обикновено се намират на върха на сградите и на други отворени пространства като градини, зелени площи, хамбари, гаражи и др. Има три вида метални ветропоказатели: от ковано желязо, от чугун и от стомана. Ветропоказателите от ковано желязо са тежки, което ги прави много издръжливи. Те са много функционални и също изглеждат добре. Те могат да бъдат монтирани навсякъде – в градината, тревата, върху покриви и др. Често се проектират да изглеждат като антики и поради тази причина могат да бъдат използвани като декорация в градината, а не само като ветропоказатели на покрива. Обикновено им се придава черен цвят.

Ветропоказателите са един от най-старите инструменти, използвани от човека за измерване на посоката на вятъра. Те са украсявали сградите в продължение на хиляди години. Ветропоказателите от ковано желязо са толкова популярни, колкото са и медните, тъй като са също толкова практични и много красиви. Те се предлагат в няколко дизайна, като обикновени стрели, форми на животни, птици, хора, гребени, екзотични фигурки, или всяка комбинация от тях. Най-често срещаните форми са петлите, орлите, атакуващи орли, разперени гъски, патици, сини чапли, пеликани, гълъби, пъдпъдъци, крави, бели коне, бикове, лисици, прасета, голдън ретривъри, котки и мишки, елени, лос, лосове, делфини, китове, ветроходи, платноходки, русалки, фарове, ангели, борови дървета, локомотиви, самолети, биплани, луни, слънца, звезди, стрели, банери, знамена, пожарникари, триони и още, и още.

Ветропоказателите от ковано желязо също са на разположение в няколко практически насочености, като оградни ветропоказатели от ковано желязо, тревни ветропоказатели от овано желязо, покривни ветропоказатели от ковано желязо, настолни ветропоказатели от ковано желязо и др. Те също така са снабдени с необходимите аксесоари като куполи, монтажни шахти, покривни бази, вретена, конзоли и щандове. Съвременните ветропоказатели от ковано желязо са неръждиви и и не изискват особена поддръжка. Дори и днес, дизайнерите на ветропоказатели се радват на възможността за създаване на нови видове и форми ветропоказатели от ковано желязо в допълнение към пресъздаване по-традиционни старинни такива.