Кованото желязо е един от най-елегантните и красиви елементи в интериорния дизайн. То се появява преди много векове и става особено популярно в XVI – XIX век. Дизайнът на кованото желязо винаги се променя в зависимост от съвременните тенденции: той може да бъде цветен или минималистичен, традиционен или иновативен, органичен или геометричен. Тъй като кованото желязо е изцяло ръчна изработка, то може да бъде включено в различни декоративни стилове: класически, съвременен, провинциален и дори минималистичен. Деликатни и ефирни на вид, железните орнаменти съчетани с мъжествеността и силата на метала, създават стабилен, но в същото време много изящен и изискан вид.

Както вече споменахме, кованото желязо може да се използва в почти всеки интериор. Все пак, има някои неща, които трябва да се помислят, за да се постигне пълен и хармоничен външен вид на дома.

5 съвета за използване на ковано желязо в интериора на дома

1. Ако сте решили да използвате кованото желязо в интериора на дома си, по-добре е да се създаде ансамбъл от няколко елемента. Единично парче от ковано желязо вероятно ще изглежда нелепо и не на място.

2. Трябва да се спазят съображения относно пропорциите, размера и мястото на кованото желязо. Избирането на подходящият елемент от ковано желязо за един дом е подобен на избора на правилните обувки за определена рокля или костюм.

3. Всички железни части в къщата трябва да се направят в един и същи стил. Ако окачите полилей в бароков стил в помещение, в което присъстват минималистични столове и маса, интериорът ще изглежда странно и аматьорски.

4. По-добре да не достига , отколкото да е прекалено много. Кованото желязо е много специфично дизайнерско допълнение към интериора. Всички елементи трябва да бъдат внимателно подбрани и добре обмислени. Ако поставите твърде много от кованото желязо, къщата ви ще изглежда гротескно и абсурдно.

5. Кованото желязо създава една прекрасна възможност за дизайн, с която можете да създадете почти всяка форма. Вместо да копирате неща от списания и интернет, можете да декорирате дома си с нещо наистина уникално и изключително.

Отделно от кованото желязо има и друг вид желязо, което се нарича чугун. Кованото желязо е изковано от ковач с използването на наковалня. Чугунът се произвежда в пещ, като се налива желязо във форми. Излишно е да се споменава, че кованото желязо е много по-трудно да се направи, по-уникално е, и следователно, по-скъпо. Умело изработен елемент от ковано желязо е еквивалентен на картина на известен художник от гледна точка на своята художествена стойност.