Човек може лесно да се разграничи кованото желязо от чугуна, като обърне внимание на следните подробности:

1. Кованото желязо прилича на фигури от пластелин: ако можете да видите малки ямички и издатини на повърхността, то това определено е ковано желязо. Всички сплескани органични форми, като например листа и цветни венчелистчета, например, могат да бъдат направени само от ковано желязо.

2. Елементите от ковано желязо могат да променят дебелината си по протежение на дължината. Чугунът може да има извивки, но те винаги имат една и съща дебелина.

3. Ковачът винаги се опитва да прикрие местата на заваряване, като поставя декоративни детайли, като например цветя, листа, винетки. Същевременно, заваряването при чугуна обикновено е много видимо и непривлекателно.

4. Процесът на боядисване на чугуна и на кованото желязо също е много различен. Чугунът обикновено е покрит с равномерен слой боя. Кованото желязо е покрито с 5-6 слоя боя, които могат да бъдат изтрити или затъмнени в някои места, за да се създаде античен или ретро вид.

5. Кованото желязо не може да има еднакви детайли. Те могат да бъдат много сходни, ако това се изисква от дизайна, но ковачът никога няма да бъде в състояние да произведе два абсолютно еднакви елементи – те винаги ще имат малки разлики във формата или размера. Елементите от чугун могат да бъдат абсолютно еднакви, тъй като те се произвеждат в калъпи.

Някои прекрасни и много творчески примери за това как кованото желязо може да се използват за декорация на интериора и екстериора на дома може да се види в произведенията на известния каталунски архитект Антони Гауди. Неговият новаторски подход за проектиране и изработка позволява да се създадат абсолютно нови форми на железни части, които никога не са съществували преди. Основното му вдъхновение е природата и ние можем да видим много органични форми в неговите проекти. Неговите сгради са идеален пример за това как металния обков може да допълни архитектурния вид, за да се реализира напълно артистична визия.